Optimalisasi Parameter K Dalam Algoritma K-Nearest Neighbor Untuk Klasifikasi Kematangan Buah Pinang Berdasarkan Fitur Tekstur Dan Warna

Authors

  • Sesilia Barek Tukan Institut Keguruan dan Teknologi Larantuka
  • Alfian Nara Weking Institut Keguruan dan Teknologi Larantuka
  • Dominikus Boli Watomakin Institut Keguruan dan Teknologi Larantuka

DOI:

https://doi.org/10.55606/teknik.v5i2.7405

Keywords:

algoritma KNN, buah pinang, fitur tekstur, fitur warna, optimasi parameter K

Abstract

Manual determination of betel nut ripeness often takes a long time and depends on the subjectivity of the observer, so the results are inconsistent. This study aims to improve the accuracy of betel nut ripeness classification by optimizing the K parameter in the K-Nearest Neighbor (KNN) algorithm. The research process begins with the collection of 200 betel nut images that go through a preprocessing stage in the form of resizing, segmentation, and normalization. Furthermore, color feature extraction is carried out from the RGB and HSV models and texture features using the Gray-Level Co-occurrence Matrix (GLCM) method. The dataset is divided into training data and test data, then the K value is tested between 1 and 20 using the cross-validation technique. The test results show that the K value = 3 provides the highest accuracy of 85% with fairly balanced predictions in the raw, ripe, and old categories. These findings prove that selecting the appropriate K value can improve classification performance, while opening up opportunities for the application of an automated system to help farmers and industry players in determining the ripeness of betel nuts more quickly, accurately, and consistently.

References

Dinata, R. K., Akbar, H., & Hasdyna, N. (2020). Algoritma K-Nearest Neighbor dengan Euclidean Distance dan Manhattan Distance untuk Klasifikasi Transportasi Bus. ILKOM Jurnal Ilmiah, 12(2), 104–111. https://doi.org/10.33096/ilkom.v12i2.539.104-111

Febrinamas, D. R., Hidayati, R., & Nirmala, I. (2023). Klasifikasi Buah Pinang Berdasarkan Data Sensor Menggunakan Metode K-Nearest Neighbor Berbasis Web. Journal of Computer System and Informatics (JoSYC), 4(4), 1046–1055. https://doi.org/10.47065/josyc.v4i4.3805

Hadi, H. P., & Rachmawanto, E. H. (2022). Ekstraksi Fitur Warna Dan Glcm Pada Algoritma Knn Untuk Klasifikasi Kematangan Rambutan. Jurnal Informatika Polinema, 8(3), 63–68. https://doi.org/10.33795/jip.v8i3.949

Manek, P. G., Baso, B., & Meidyani, B. (2023). Identifikasi Tingkat Kematangan Buah Pinang Menggunakan K-Nearest Neighbor Berdasarkan Fitur Tekstur dan Warna. Journal of Information and Technology, 2(2), 75–79. https://doi.org/10.32938/jitu.v2i2.4205

Maneno, R., Baso, B., Manek, P. G., & Fallo, K. (2023). Deteksi Tingkat Kematangan Buah Pinang Menggunakan Metode Support Vector Machine Berdasarkan Warna Dan Tekstur. Journal of Information and Technology, 3(2), 60–66. https://doi.org/10.32938/jitu.v3i2.5323

Marina. (2020). MANFAAT DAN TOKSISITAS PINANG (Areca catechu) DALAM KESEHATAN MANUSIA. Bina Generasi : Jurnal Kesehatan, 11(2), 29–34. https://doi.org/10.35907/bgjk.v11i2.140

Sagrim, I., & Soekamto, M. H. (2019). Pembibitan Tanaman Pinang (Areca catechu) Dengan Menggunakan Berbagai Media Tanam. Median : Jurnal Ilmu Ilmu Eksakta, 10(2), 28–36. https://doi.org/10.33506/md.v10i2.295

Saputra, J., Sa, Y., Yoga Pudya Ardhana, V., & Afriansyah, M. (2023). RESOLUSI : Rekayasa Teknik Informatika dan Informasi Klasifikasi Kematangan Buah Alpukat Mentega Menggunakan Metode K-Nearest Neighbor Berdasarkan Warna Kulit Buah. Media Online, 3(5), 347–354. https://djournals.com/resolusi

Sari, Y. A., Dewi, R. K., & Fatichah, C. (2014). Seleksi Fitur Menggunakan Ekstraksi Fitur Bentuk, Warna, Dan Tekstur Dalam Sistem Temu Kembali Citra Daun. JUTI: Jurnal Ilmiah Teknologi Informasi, 12(1), 1. https://doi.org/10.12962/j24068535.v12i1.a39

Ulya, S., Soeleman, M. A., & Budiman, F. (2021). Optimasi Parameter K Pada Algoritma K-NN Untuk Klasifikasi Prioritas Bantuan Pembangunan Desa. Techno.Com, 20(1), 83–96. https://doi.org/10.33633/tc.v20i1.4215

Vernanda, D., Nugraha, N., & ... (2022). Analisis Data Untuk Klasifikasi Tingkat Kematangan Buah Nanas Menggunakan Svm. Jurnal Ilmiah Ilmu Dan …, 4(September), 8–17. https://doi.org/10.31962/jiitr.vvii.67

Downloads

Published

2025-07-11

How to Cite

Sesilia Barek Tukan, Alfian Nara Weking, & Dominikus Boli Watomakin. (2025). Optimalisasi Parameter K Dalam Algoritma K-Nearest Neighbor Untuk Klasifikasi Kematangan Buah Pinang Berdasarkan Fitur Tekstur Dan Warna. Jurnal Teknik Mesin, Elektro Dan Ilmu Komputer, 5(2), 72–83. https://doi.org/10.55606/teknik.v5i2.7405

Similar Articles

1 2 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.