Hubungan Tingkat Pengetahuan dan Sikap Ibu tentang Gizi Seimbang terhadap Kenaikan Berat Badan pada Balita

Authors

  • Yuyun Triwisnanti Institut Teknologi Sains dan Kesehatan

DOI:

https://doi.org/10.55606/jikki.v5i2.6663

Keywords:

Balanced Nutrition, Maternal Knowledge, Toddlers, Intervention, Weight Gain

Abstract

The nutritional status of toddlers is influenced by various factors, including maternal knowledge and attitudes regarding balanced nutrition. As the primary caregiver, the mother plays a vital role in providing food that aligns with the child's growth and developmental needs. This study aims to analyze the relationship between mothers' level of knowledge and attitudes toward balanced nutrition and the weight gain of toddlers, as well as to compare the differences between control and intervention groups. The study employed a quantitative design with a comparative approach involving two groups: control and intervention. The sample consisted of 40 respondents selected through total sampling. Data were collected using a structured questionnaire and analyzed using the Mann-Whitney U test to determine significant differences between the two independent groups. The results revealed a significant difference between the intervention and control groups in terms of maternal knowledge and attitude scores (p = 0.019). The intervention group demonstrated better levels of knowledge and more positive attitudes, which were associated with more optimal toddler weight gain. There is a relationship between maternal knowledge and attitudes toward balanced nutrition and toddler weight gain. Nutrition education interventions have proven to be effective in increasing knowledge and fostering positive maternal attitudes, making them a viable strategy for improving children's nutritional status.

References

Aghadiati, F., Ardianto, O., & Wati, S. R. (2023). Hubungan pengetahuan ibu atas kejadian stunting di wilayah kerja Puskesmas Suhaid. Journal of Healthcare Technology and Medicine.

Anwar, M. (2021). Pendidikan Gizi untuk Ibu serta Anak: Konsep serta Implementasi. Jakarta: Penerbit Gizi Sehat.

Azrimaidaliza, A., Annisa, A., Khairany, Y., Prativa, N., Adrianus, R., & Salmah, M. P. (2019). Optimalisasi tumbuh kembang balita lewat promosi gizi seimbang di Kecamatan Koto Tangah Padang. Logista: Jurnal Ilmiah Pengabdian kepada Masyarakat.

Daniyanti, D. P., & Kusnul, Z. (2024). Literatur review relasi pengetahuan gizi ibu dengan kejadian stunting. Jurnal Ilmiah Pamenang.

Dinas Kesehatan Provinsi Jawa Barat. (2021). Panduan Pemberian Gizi Seimbang bagi Anak Balita. Bandung: Dinas Kesehatan Jawa Barat.

Fadila, N., Rahayu, S. R., & Purwanti, R. (2020). Hubungan pola makan dengan status gizi anak balita. Jurnal Gizi dan Kesehatan, 12(1), 45–52.

Fitriani, R., Lestari, W., & Damayanti, S. (2021). Hubungan pengetahuan dan sikap ibu dengan berat badan balita. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 9(2), 88–94.

Ismail, D., Andini, R., & Wijayanti, T. (2019). Hubungan gizi seimbang dengan pertumbuhan anak usia dini. Jurnal Gizi Indonesia, 7(1), 12–18.

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. (2021). Pedoman Gizi Seimbang dalam Pemberian Makanan Anak. Jakarta: Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.

Kusumaningrum, N. D., Hadi, H., & Prabandari, Y. S. (2017). Pengetahuan dan sikap ibu terhadap status gizi balita. Media Gizi Indonesia, 15(2), 34–40.

Muhammad, R., & Iskandar, R. (2021). "Pengaruh Pengetahuan Gizi atas Kenaikan Berat Badan pada Balita di Kota Bandung." Jurnal Gizi Indonesia, 13(4), 45-52.

Rahmawati, T., Damanik, M. R., & Hutabarat, S. (2018). Pengetahuan gizi ibu dan status gizi anak usia 1–3 tahun. Jurnal Kesehatan Lingkungan dan Gizi, 38(3), 74–79.

Salsabila, S., Damailia, R., & Putri, M. (2021). Hubungan kejadian stunting dengan pengetahuan ibu berkenaan dengan gizi di Kecamatan Cikulur Lebak Banten tahun 2020. Jurnal Integrasi Kesehatan & Sains.

Sari, A. D., & Setiawati, D. (2022). "Sikap Ibu dalam Pemberian Makanan Seimbang pada Balita." Jurnal Kesehatan Masyarakat, 16(1), 24-31.

Silitonga, J., Anugrahwati, R., & Hartati, S. (2023). Hubungan pengetahuan ibu dengan status gizi pada anak balita di wilayah kerja Puskesmas Rawabunga Jakarta Timur. Malahayati Nursing Journal.

Siregar, L. M., & Simbolon, D. (2021). Hubungan pengetahuan gizi ibu dengan pemberian makanan seimbang pada anak. Jurnal Kesehatan Ibu dan Anak, 6(2), 55–60.

Utami, D., & Lestari, D. (2019). Sikap ibu terhadap gizi dan pola pemberian makan pada balita. Jurnal Ilmu Gizi dan Pangan, 14(3), 112–119.

Utami, T. A., Redjeki, S., & Tokan, Y. B. (2021). Menstimulus Tumbuh Kembang Balita dengan Gizi Seimbang pada Masa Pandemi Covid-19.

Widyanata, C. D., Arief, Y. S., & Kurnia, I. D. (2020). Gambaran pengetahuan ibu serta pola asuh dalam pemberian makan dengan status gizi pada balita di Kecamatan Kertosono. BIMIKI (Berkala Ilmiah Mahasiswa Ilmu Keperawatan Indonesia).

World Health Organization (WHO). (2020). The State of the World’s Children 2020: Nutrition and Health. Geneva: WHO.

Yuliana, R., & Nindya, T. S. (2022). Peran sikap ibu dalam praktik pemberian makan pada keluarga prasejahtera. Jurnal Gizi dan Dietetik Indonesia, 10(1), 29–36.

Zulfikar, A., & Dewi, S. (2021). "Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Status Gizi Balita di Indonesia." Jurnal Kesehatan Anak, 8(2), 59-66.

Downloads

Published

2025-06-21

How to Cite

Yuyun Triwisnanti. (2025). Hubungan Tingkat Pengetahuan dan Sikap Ibu tentang Gizi Seimbang terhadap Kenaikan Berat Badan pada Balita. Jurnal Ilmu Kedokteran Dan Kesehatan Indonesia, 5(2), 417–426. https://doi.org/10.55606/jikki.v5i2.6663

Similar Articles

<< < 2 3 4 5 6 7 8 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.