Analisis Perhitungan Laba Usaha pada UMKM Papa Fries dengan Perbandingan Metode Biaya Absorpsi dan Biaya Marginal
DOI:
https://doi.org/10.55606/jimek.v5i1.5973Keywords:
Absorption Costing, Cost Accounting, Marginal Costing, MSMEs, Operating ProfitAbstract
This reseacrh to examie the operating profit of the Papa Fries by comparing the absorption costing method with the marginal costing method. A qualitative research approach was employed, with the business owner. The findings indicat that The outcome of the marginal costing method is higher operationg profit compared to the absorption costing method. This outcome is attributed to the exclusion of fixed costs in the marginal costing calculation. Thesse result may provide useful insights for MSME practitioners in selecting the most appropriate costing method when establishing and managing a business.
References
Achriani, N., Ruhyanto, A., & Yanti, R. A. E. (2021). Pengaruh Biaya Operasional Terhadap Laba Perusahaan Media Group Electronic and Celluler Malangbong. JKIP (Jurnal Keguruan Dan Ilmu Pendidikan), 2(3), 171. https://doi.org/10.25157/jkip.v2i3.6394 Ani,
Ariz Al Warits, M., & Sadikin, D. S. (2023). Pengaruh Pertumbuhan Biaya Produksi Dan Biaya Promosi Terhadap Pertumbuhan Laba Bersih Dan Penjualan. Journal of Accounting, Management and Islamic Economics, 1(2), 457–468. https://doi.org/10.35384/jamie.v1i2.463
Dewi, S. R. (2019). Akuntansi biaya. Umsida Press, 1-149.
Dias Pratami Putri, S. P. (2024). Perilaku konsumen di industri kuliner.
HAKIM, H. (2017). Partisipasi Masyarakat Dalam Pembentukan Peraturan Daerah Di Kabupaten Halmahera Utara (Studi Terhadap Perda Nomor 3 Tahun 2014 dan Perda Nomor 8 Tahun 2014) (Doctoral dissertation, Universitas Islam Indonesia).
Halim, A. (2020). Kabupaten Mamuju. Jurnal Ilmiah Ekonomi Pembangunan, 1(2), 157– 158.
Hansen, D. R., & Mowen, M. M. (2017). Cost Management: Accounting and Control. Cengage Learning.
Harahap, S. S. (2018). Teori Akuntansi. Jakarta: Rajawali Pers.
Irawati, S. A. (2023). Ekonomi Kreatif dan UMKM Kuliner Pendongkrak Ekonomi Rakyat. Media Nusa Creative (MNC Publishing).
L., Mulyadi, J., & Pratowo, D. (2020). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Penyerapan Anggaran Belanja Dengan Perencanaan Anggaran Sebagai Pemoderasi Pada Pemerintah Kota Depok Tahun 2013-2017. Jurnal Ekobisman, 5(1), 1–16.
Nurcahyo, R., & Wibowo, A. D. (2020). Peran Akuntansi Biaya Dalam Meningkatkan Efisiensi UMKM. Jurnal Akuntansi Multiparadigma, 11(1), 35–49. https://doi.org/10.18202/jamal.2020.04.11004
Riyanto, B. (2016). Dasar-dasar Pembelanjaan Perusahaan. Yogyakarta: BPFE.
Simamora, H. (2021). Akuntansi Manajemen. Jakarta: Salemba Empat.
Utami, A., & Nurayuni, S. (2022). Alokasi Biaya Berdasarkan Produksi Dan Perannya Dalam Tujuan Bisnis (Literature Review Akuntansi Biaya). … Dan Akuntansi, 1– 11. https://prosiding.senakota.nusaputra.ac.id/article/view/47
Wahab, D. A., Dewi Anggadini, S., Yunanto, R., & Sulistiyo Soegoto, D. (2023). Ekosistem Bisnis & Transformasi Digital Perspektif Keberlanjutan Usaha Kecil Kuliner.
Yolanda, C. (2024). Peran usaha mikro, kecil dan menengah (UMKM) dalam pengembangan ekonomi Indonesia. Jurnal Manajemen Dan Bisnis, 2(3), 170-186.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Jurnal Ilmu Manajemen, Ekonomi dan Kewirausahaan

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.