Analisis Pendapatan dan Efisiensi Usaha Produk Olahan Udang di Kepenghuluan Sungai Nyamuk Kecamatan Sinaboi Kabupaten Rokan Hilir

Authors

  • Yuyunisari Yuyunisari Institut Teknologi Rokan Hilir
  • Mailisa Mailisa Institut Teknologi Rokan Hilir
  • Febrina Ramadhani Institut Teknologi Rokan Hilir
  • Indah Fitriani Institut Teknologi Rokan Hilir

DOI:

https://doi.org/10.55606/jaemb.v5i2.6119

Keywords:

Sungai Nyamuk, Business Efficiency, R/C Ratio, Income, Shrimp Processing

Abstract

Kepenghuluan Sungai Nyamuk, Sinaboi District, utilizes maritime potential with abundant sea catches as the main source of income. This study analyzes the income and efficiency of shrimp processing businesses, including shrimp crackers. The method used is a survey with a purposive sampling tech-nique. Data were obtained through observation, interviews, and literature. The results of the analysis show that the shrimp cracker processing business has an R/C ratio of 1.89. This value indicates that this business is efficient and feasible to be developed because every expenditure of 1 rupiah can generate income of more than 1 rupiah. The average income per shrimp cracker production is IDR 642,116.77, with a total cost of shrimp crackers of IDR 717,883.23 Based on the results of the study, the shrimp processing business in Kepenghuluan Sungai Nyamuk, Sinaboi District, Rokan Hilir Regency has proven to be financially feasible and has great potential to be further developed.

References

[1] Abdullah, S., Wianti, N. I., Suriana, Tadjuddah, M., Bunyamin, & Buana, T. (2022). Peningkatan Ketahanan Pangan Masyarakat Nelayanmelalui Olahan Ikan Tongkol Di Desa Saponda Laut Kecamatan Soropia Kabupaten Konawe Sulawesi Tenggara. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat MEMBANGUN NEGERI, 6(1), 127–140.

[2] Amelia, J. M., Maharani, M. D. K., & Wulandari, D. (2024). Pelatihan Pengemasan Dan Pemasaran Produk Hasil Perikanan Di Lksa Widhya Asih. Proceeding Senadimas Undiksha, 9(1), 1068–1073.

[3] Aminuddin, M. A., & Burhanuddin, A. (2023). Potensi Kekayaan Dan Keberagaman Maritim Di Wilayah Papua Dalam Upaya Mendorong Kesejahteraan Rakyat. MANDUB: Jurnal Politik, Sosial, Hukum Dan Humaniora, 1(4), 157–176.

[4] Assegaf, A. R. (2019). Pengaruh Biaya Tetap dan Biaya Variabel Terhadap Profibilitas pada PT. Pecel Lele Lela Internasional, Cabang 17, Tanjung Barat jakarta Selatan. Ekonomi Dan Industri, 20(1), 1–5.

[5] Burhanuddin, A. I., & Nessa, H. M. N. (2018). Pengantar Ilmu Kelautan dan Perikanan (E. R. Fadilah & H. Ramadhani, Eds.). Deepublish.

[6] Gonibala, N., Masinambow, V. A. J., & Maramis, M. T. B. (2019). Analisis Pengaruh Modal dan Biaya Produksi Terhadap Pendapatan UMKM di Kota Kotamobagu. Berkala Ilmiah Efisiensi, 19(1), 56–67.

[7] Harliani, D. O., Antoni, M., & Adriani, D. (2024). Analisis Pendapatan dan Kelayakan Usaha Kerupuk Udang di Desa Sungsang I dan II Kecamatan Banyuasin II. Journal of Sustainable Dryland Agriculture, 17(1), 15–24.

[8] Hertati, L., Mubarat, H., Purnamasari, E., Hidayatullah, H., & Saputra, L. (2024). Optimalisasi aplikasi e- commerce terasi serbuk udang guna peningkatan ekonomi lokal berkelanjutan. SELAPARANG: Jurnal Pengabdian Masyarakat Berkemajuan, 8(3), 2630–2638.

[9] Ibrahim, R., Halid, A., & Boekoesoe, Y. (2021). Analisis Biaya dan Pendapatan Usahatani Padi Sawah Non Irigasi Teknis di Kelurahan Tenilo Kecamatan Limboto Kabupaten Gorontalo. Agrinesia, 5(3), 176–181.

[10] Ichwani, A., Fauzi, Y. M., & Anwar, N. (2024). Penyuluhan Manajemen Usaha, Kemasan dan Pemasaran Produk Makanan Olahan Ikan Untuk Meningkatkan Kesejahteraan. Jubaedah : Jurnal Pengabdian Dan Edukasi Sekolah, 4(2), 366–372.

[11] Palandos, P. M., Engka, D. S. M., & Tolosang, K. D. (2019). Analisis Pengaruh Modal, Lama Usaha, Dan Jumlah Tenaga Kerja Terhadap Pendapatan Usaha Mikro Kecil Dan Menengah Di Kecamatan Langowan Timur. Jurnal Berkala Ilmiah Efisiensi , 19(4), 36–47.

[12] Pramono, J. S., Mustaming, & Putri, D. S. (2020). Cemaran Bakteri pada Makanan Pempek Produksi Rumah Tangga dan Pabrik Pengolah Makanan. Hijp : Health Information Jurnal Penelitian, 2(2), 193–200.

[13] Rahim, A., Hastuti, D. R. D., & Malik, A. (2024). Pembangunan Ekonomi Biru di Indonesia (M. Nasrudin, D. Larasati, & A. Arifin, Eds.). PT. Nasya Expanding Management.

[14] Rusnaini, Fahrizal, M., & Muin, S. (2016). Analisa Biaya dan Pendapatan Industri Pengolahan Kayu di Kabupaten Kubu Raya. Jurnal Hutan Lestari, 4(4), 643–648.

[15] Wahdiy, M. W., Wahyuni, P. R., & Pramasari, I. F. (2020). Analisis Efisiensi dan Nilai Tambah Gulali Gula Merah di Desa Nyabakan Barat Kecamatan Batang-Batang. Journal of Food Technology and Agroindustry, 2(2).

Downloads

Published

2025-07-02

How to Cite

Yuyunisari Yuyunisari, Mailisa Mailisa, Febrina Ramadhani, & Indah Fitriani. (2025). Analisis Pendapatan dan Efisiensi Usaha Produk Olahan Udang di Kepenghuluan Sungai Nyamuk Kecamatan Sinaboi Kabupaten Rokan Hilir. Jurnal Akuntansi, Ekonomi Dan Manajemen Bisnis, 5(2), 198–206. https://doi.org/10.55606/jaemb.v5i2.6119

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.