Gambaran Pola Makan Mahasiswa Jurusan Ilmu Gizi di Kepulauan Riau

Authors

  • Citra Dewi Anggraini Institut Kesehatan Mitra Bunda
  • Herviana Herviana Institut Kesehatan Mitra Bunda
  • Siska Pratiwi Institut Kesehatan Mitra Bunda
  • Made Tantra wirakesuma Institut Kesehatan Mitra Bunda

DOI:

https://doi.org/10.55606/jikki.v3i2.1698

Keywords:

Nutritional Student, Dietary Habits, Nutritional Status

Abstract

Diet is information that defines eating patterns as well as the types of food consumed on a daily basis. Individual health status will be influenced by the use of a healthy diet. Inaccuracy in establishing regular meal routines also adds to imbalanced nutritional intake. The objective of this research is to describe dietary habits of nutritional students in Kepulauan Riau. This study was cross sectional study approach in October – November 2022. The population in this study is nutritional students (17 – 24 years old) in Kepulauan Riau as amount 50 subject. Data collection using a questionnaire by google form. The result of this study showed that the most frequently consumed rice every day (94%), eggs 3-4x/week (40%), tempeh 3-4x/week (40%), spinach 1-2x/week (64%), and bananas consumed 2-3x/day (2%) and 1-2x/week (54%). It can be concluded that the dietary habits of students majoring in nutrition in the Kepulauan Riau is still not diverse. Suggestions for nutrition students to improve their dietary habits by paying attention to the frequency, amount and type of food consumed.

References

Akbar, A. R., Mona, L., & Tanjung, S. (2022). Hubungan Pola Makan dengan Kejadian Akne Vulgaris pada Mahasiswa Fakultas Kedokteran Universitas Baiturrahmah Padang Angkatan 2019-2020. Jurnal Kedokteran Nanggroe Medika, 5(2), 1–10.

Angel, C. T., Nancy S.H. Malonda, & Nova H. Kapantow. (2021). Gambaran Pola Makan Mahasiswa Semester II Fakultas Kesehatan Masyarakat Universitas Sam Ratulangi Manado Selamapandemi Covid-19. Jurnas KESMAS, 10(5), 24–29.

Berliandita, A. A., & Hakim, A. A. (2021). Analisis Pengetahuan Gizi dan Perilaku Makan pada Mahasiswa Angkatan 2017 Prodi Ilmu Keolahragaan Unesa. Indonesian Journal of Kinanthropology (IJOK), 1(1), 8–20.

Betaditya, D., A, F. C., R, G. R., S, Y. P., Mangestika, W., Nabila, N., Listyawardhani, Y., Nugroho, A., Gizi, S., Kesehatan, F. I., & Siliwangi, U. (2022). GHIZAI : Jurnal Gizi dan Keluarga Overweight Students in Jenderal Soedirman University. 1(3).

Blongkod, F. R., & Arpin. (2022). Analisis Pola Makan, Asupan dan Status Gizi Mahasiswa Universitas Bina Mandiri Gorontalo pada Masa Pandemi. Jurnal Gizi Dan Kesehatan, 14(2), 177–190.

Cholidah, R., Ayu Eka Widiastuti, I., & Nurbaiti, L. (2020). Gambaran Pola Makan, Kecukupan Gizi, dan Status Gizi Mahasiswa Fakultas Kedokteran Universitas Mataram, Nusa Tenggara Barat. Intisari Sains Medis, 11(2), 416–420. https://www.isainsmedis.id/index.php/ism/article/view/589/497

Damayanti, I., & Ruhayati, Y. (2020). Gambaran Konsumsi Gizi Mahasiswa Program Studi Ilmu Keolahragaan Universitas Pendidikan Indonesia. Jurnal Terapan Ilmu Keolahragaan, 5, 134–139.

Dwi Sayekti, W., Adawiyah, R., Indriani, Y., Tantriadisti, S., & Tyas Sekartiara Syafani, dan. (2021). Pola Pikir Makan dan Preferensi Mahasiswa terhadap Makanan dan Minuman Jadi: Studi Kasus di Kota Bandar Lampung Saat Pandemi Covid-19. AgriHealth: Journal of Agri-Food, 2(2), 65–77. https://doi.org/10.20961/agrihealth.v2i2.54702

Hafiza, D. 2020. Hubungan Kebiasaan Makan Dengan Status Gizi Pada Remaja SMP YLPI Pekanbaru. Jurnal Medika Hutama, 2, 332-342.

Herviana, Anggraini, C. D., & Pratiwi, S. (2022). Gambaran Tingkat Pengetahuan Gizi Mahasiswa Jurusan Ilmu Gizi di Kepulauan Riau. Jurnal Ilmu Kedokteran Dan Kesehatan Indonesia , 2(3), 155–162. https://journal.amikveteran.ac.id/index.php/jikki/article/view/882/731

Kemenkes. (2014). Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 41 Tahun 2014 tentang Pedoman Gizi Seimbang.

Kemenkes. (2018). Laporan Nasional Riskesdas 2018. Kementerian Kesehatan. Jakarta.

Mayandri, F., Alza Afra, H., & Fevria, R. (2021). Pola Komsumsi Pangan Rumah Tangga Masyarakat Jorong Korong Lambah, Batu Bajanjang Kecamatan Lembang Jaya. Rosiding SEMNAS BIO 2021 Universitas Negeri Padang, 1394–1400.

Monzalitza, A., & Asiah, N. (2020). Hubungan antara Konsumsi Buah dengan Risiko Obesitas pada Mahasiswa Fakultas Kedokteran Universitas YARSI. Majalah Kesehatan PharmaMedika, 12(1), 39–44.

Multazami, L. P. (2022). Hubungan Stres, Pola Makan, dan Aktivitas Fisik dengan Status Gizi Mahasiswa. Nutrition Research and Development Journal, 2(1), 1–9. https://journal.unnes.ac.id/sju/index.php/nutrizione/article/view/52293/21737

Noerfitri, Putri, T. W., & Febriati, R. U. (2021). Hubungan antara Kebiasaan Melewatkan Sarapan, Konsumsi Sayur Buah dan Fast Food, Aktivitas Fisik, Aktivitas Sedentary dengan Kejadian Gizi Lebih. Jurnal Ilmiah Kesehatan Masyarakat, 13(2).

Nuraeni, I., & Hadiningsih, N. (2019). Hubungan Ketersediaan dan Kesukaan Dengan Konsumsi Buah dan Sayur pada Mahasiswa Poltekkes Kemenkes Tasikmalaya. Media Informasi, 15(1), 34–39. https://ejurnal.poltekkestasikmalaya.ac.id/index.php/BMI/article/view/236

Padila, N. R. (2020). Hubungan Tingkat Pengetahuan Gizi dengan Pola Konsumsi Sayur dan Buah Pada Mahasiswa Jurusan Gizi Poltekkes Kemenkes Kendari [Politeknik Kesehatan Kendari]. In Naskah Publikasi. Poltekkes Kemenkes Kendari. http://repository.poltekkes-kdi.ac.id/1635/9/9.NASKAH%20PUBLIKASI.pdf

Ratih, D., Ruhana, A., Astuti, N., & Bahar, A. (2022). Alasan Pemilihan Makanan dan Kebiasaan Mengkonsumsi Makanan Sehat pada Mahasiswa Unesa Ketintang. Jurnal Tata Boga, 11(1), 22–32.

Rusyadi, S. dan R. A. (2018). Pola Makan Dan Tingkat Aktivitas Fisik Mahasiswa Dengan Berat Badan Berlebih Di UNY. Jurnal Pendidikan Teknik Boga, 1–10.

Sunaryo, M. (2018). Gambaran Pola Makan Terhadap Status Gizi Siswa di SD Putra Indonesia Surabaya. Medical Technology and Public Health Journal (MTPH Journal), 2(1), 42–50.

Tam, R., Yassa, B., Parker, H., O’Connor, H., & Allam-Farinelli, M. (2017). University Students’ on-Campus Food Purchasing Behaviors, Preferences, and Opinions on Food Availability. Nutrition, 37 : 7–13

Ughude, R. U., Kapantow, N. H., & Amisi, M. D. (2021). Gambaran Pola Makan Mahasiswa Fkm Unsrat Semester Iv Saat Pembatasan Sosial Masa Pandemi Covid-19. Jurnal KESMAS, 10(2), 98–106.

Utami, A. M., Melizah Kurniati, A., Ayu, D. R., Husin, S., & Liberty, I. A. (2021). Perilaku Makan Mahasiswa Pendidikan Dokter di Masa Pandemi COVID-19. Jurnal Kedokteran Dan Kesehatan: Publikasi Ilmiah Fakultas Kedokteran Universitas Sriwijaya, 8(3), 179–192.

Downloads

Published

2023-07-31

How to Cite

Citra Dewi Anggraini, Herviana Herviana, Siska Pratiwi, & Made Tantra wirakesuma. (2023). Gambaran Pola Makan Mahasiswa Jurusan Ilmu Gizi di Kepulauan Riau. Jurnal Ilmu Kedokteran Dan Kesehatan Indonesia, 3(2), 174–186. https://doi.org/10.55606/jikki.v3i2.1698

Similar Articles

<< < 1 2 3 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.